Het afgelopen jaar heeft ons veel geleerd over het gebruik van e-health. Zeker in de fysiotherapie is de online zorg toegenomen. Een ontwikkeling die zich na corona zal voortzetten, aldus lector Cindy Veenhof van de Hogeschool Utrecht. Zij heeft met haar onderzoeksgroep blended fysiotherapeutische zorg ontwikkeld om cliënten met COVID-19 te ondersteunen bij hun fysieke herstel. Cindy Veenhof is ervan overtuigd dat zorg op afstand ook in de toekomst een serieuze optie blijft in het behandel assortiment van de fysiotherapeut. Als vervanging van of als aanvulling op de fysieke zorg en al naar gelang de cliënt en diens hulpvraag.
Blended fysiotherapie het nieuwe normaal bij herstel COVID-19
Inmiddels is gebleken dat cliënten met COVID-19 er fysiek behoorlijk op achteruit gaan en dat ze nog lang te maken kunnen hebben met een sterk verminderde spierkracht en een groot conditieverlies. De fysiotherapeut kan bij het herstel van deze cliënten een grote rol vervullen. De onderzoeksgroep van de Hogeschool Utrecht heeft voor deze nieuwe cliëntengroep, in samenspraak met fysiotherapeuten, cliënten en e-health-aanbieders, blended fysiotherapeutische zorg ontwikkeld, met als doel deze cliënten zo goed en zo snel mogelijk weer naar hun oude fysieke niveau te helpen. Het onderzoek heeft geleid tot een adviesdocument dat is aangeboden aan drie e-health-aanbieders, waaronder HealthTrain, ontwikkelaar van MijnZorgApp. Dit adviesdocument wordt gebruikt om blended fysiotherapie te implementeren in de Nederlandse fysiotherapie.
Perfectioneren MijnZorgApp nu mogelijk voor deze specifieke cliëntgroep
HealthTrain is blij met dit adviesdocument want het is bij de ontwikkeling van digitale applicaties belangrijk om te weten wat de inhoud van blended zorg moet zijn voor specifieke cliëntgroepen. Het adviesdocument helpt ons verder om de MijnZorgApp te perfectioneren. Het advies richt zich op drie belangrijke pijlers: Een e-health oefenmodule met een voorstel voor een basisset met oefeningen. Een informatiemodule, bestaande uit 15 thema’s met elk een opdracht voor de patiënt. Die thema’s richten zich op de zelfredzaamheid van de patiënt. En het document bevat een advies over meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden in de behandeling.
Het adviesdocument is tot stand gekomen met medewerking van in totaal 22 fysiotherapeuten, variërend van longfysiotherapeuten, fysiotherapeuten uit het REACH netwerk, vertegenwoordigers voor de ziekenhuisfysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en fysiotherapeuten die ook een rol als docent hebben.
e-Exercise COVID-19 programma nu beschikbaar in MijnZorgApp
De resultaten die uit het onderzoek zijn gekomen, zijn verwerkt in het e-Exercise Covid-19 programma dat beschikbaar is in MijnZorgApp en op Huiswerkoefeningen.nl. Het programma bestaat uit een informatiemodule, overzichtmodule, evaluatie vragenlijsten en oefeningen.
Lees hier meer over het onderzoek van Hogeschool Utrecht
https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/ehealth-ter-ondersteuning-van-fysiotherapie-na-covid19