Interview met Evelien den Hamer over haar ervaringen met online logopedie voor haar tweeling
Lisa en Luca zijn een vrolijke tweeling van drie jaar oud. Ze zijn erg op elkaar gefocust en hebben zo hun eigen taal ontwikkeld. Hierdoor zijn ze vaak niet goed verstaanbaar voor de omgeving. Moeder Evelien wil voorkomen dat ze bij de start op de basisschool al een taalachterstand hebben ten opzichte van de andere kinderen en hiermee moeilijk contact kunnen leggen. Om deze reden heeft zij de hulp ingeroepen van een logopedist.
Met welke hulpvraag ben je bij de logopedist terecht gekomen?
Evelien: “Als moeder versta ik mijn kinderen goed, waardoor ik in eerste instantie niet doorhad dat ze heel veel verbasteringen toepassen in hun woordgebruik. Het begon mij steeds meer op te vallen dat andere mensen ze niet verstaan. Mijn moeder heeft mij er toen op gewezen dat logopedie wellicht uitkomst kan bieden.”
Waarom hebben jullie gekozen voor een online behandeling?
“Zowel mijn echtgenoot als ikzelf zijn zelfstandig ondernemer en hebben een drukke agenda. Daarom heb ik gevraagd aan de logopedist of online begeleiding ook mogelijk was. Daar stond de logopediste gelukkig meteen voor open. Ze vertelde ons dat ze inmiddels genoeg ervaring had opgebouwd met online behandelen door de corona periode. Toch wilde ze Lisa en Luca eerst in levende lijve zien om een band op te bouwen en af te tasten of het ook voor Lisa en Luca zou werken. Daar stond ik volledig achter en dit gaf me een goed gevoel.”
Hoe is het traject van start gegaan?
“De eerste kennismaking vond in de praktijk plaats. Ze ging eerst met beide kinderen in gesprek en daarna heeft ze nog een gesprek gevoerd met Lisa en Luca afzonderlijk. Aan het eind van de intake heeft ze een goed beeld kunnen vormen hoe we gezamenlijk online konden werken aan de taalachterstand bij zowel Luca als Lisa. Ze hadden beiden een andere spraakstoornis. Luca verbastert veel woorden. Lisa doet dit minder, maar zij is ‘lui’ in haar spraakontwikkeling. Ze laat Luca vooral het woord voeren en is gewend om met een of twee woorden haar punt te maken. Om deze reden krijgen ze allebei apart van elkaar online begeleiding, afgewisseld met begeleiding in de praktijk. Op deze manier heeft de zorg eigenlijk ‘hybride’ plaatsgevonden, gedeeltelijk op de praktijk van de logopediste en voor het grootste gedeelte online.”
“Meer aandacht voor voorleesmomentjes”
Hoe ziet de online begeleiding eruit?
“Zowel Lisa als Luca krijgen één keer per week online begeleiding. Ik ben bij beide consults ook aanwezig. Ik krijg tijdens zo’n consult ook het nodige huiswerk mee. Bij een taalachterstand is het heel belangrijk dat ouders zich er actief mee bezig houden. Je ziet dat ze zich nu echt goed ontwikkelen en steeds meer klaar zijn voor de basisschool.”
“Waar wij bijvoorbeeld te weinig aandacht aan hebben geschonken zijn de voorleesmomentjes. Vaak sloegen we dat over omdat we er ‘s avonds geen puf meer voor hadden. Dit hebben we op advies van de logopediste weer opgepakt. Ook liet ze mij en de kinderen via beeldbellen allerlei spelletjes en oefeningen doen, welke we dan zelf kunnen herhalen. Hiermee help ik Lisa haar woordenschat opbouwen, help ik Luca zijn klanken te verbeteren en oefen ik met beiden hun zinsopbouw. De logopediste doet het voor en monitort de uitvoering en voortgang.”
“Behandelingen gingen spelenderwijs”
Hoe ervaar je de online zorg?
“Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er zeer tevreden over ben. Het hele gezin is er eigenlijk mee geholpen. Het gaat allemaal spelenderwijs. Bovendien ben je als ouder veel meer betrokken bij de behandelingen. Je hoort en ziet meer en je leert er zelf ontzettend veel van. Soms zeg ik gekscherend dat ik nu ook als kleuterjuf aan de bak kan omdat ik zoveel heb geleerd van de taalontwikkeling bij peuters en van de problematiek bij Luca in het bijzonder. Ook mijn man heeft zo nu en dan de online behandeling van mij overgenomen. We snappen nu veel beter wat Luca en Lisa nodig hebben. Hoe belangrijk het is om ook een-op-een tijd met ze te hebben en ze niet zelf ook steeds als eenheid te zien. Wat we moeten doen en waar we op moeten letten om hen te helpen. Het hele gezin heeft profijt van de online logopedie behandelingen.”
“Dat je bepaalde zorg online kunt krijgen, vinden wij niet meer dan logisch in deze tijd.”
Wat zijn de grootste voordelen voor jou om deels online zorg te ontvangen?
“Zowel mijn man als ik zijn elke dag, ook voor ons werk, online bezig. We lezen het nieuws digitaal, we werken in ‘the cloud’, ik videobel regelmatig met klanten en vrienden en onze huisarts is inmiddels ook online te bereiken. Voor ons is online contact heel normaal. Dat je dus ook sommige zorg online kunt krijgen, vinden wij niet meer dan logisch in deze tijd. Het scheelt enorm veel tijd, zowel voor ons als voor de zorgverlener volgens mij en het is heel makkelijk in te plannen. Dus waar het online kan, moet je het gewoon doen. Voor ons is deze ‘hybride’ behandeling in ieder geval een groot succes.”