Interview met Gijs van den Boogaart, zorginkoper paramedische zorg bij Coöperatie VGZ
Willen wij de zorg toegankelijk en betaalbaar houden, dan is het toepassen van digitale zorg essentieel volgens zorgverzekeraar VGZ. Zorginkoper Gijs van den Boogaart windt er geen doekjes om: “Er is een patiëntenrevolutie op komst. De manier waarop een patiënt betrokken wil worden bij zijn eigen zorg- en herstelproces verandert. Uit het ledenonderzoek van VGZ komt naar voren dat het grootste deel van onze leden digitale zorg omarmt. Veel zorgprofessionals hebben, geholpen door corona, gezien wat dit kan brengen. Het is belangrijk dat zij gelijke tred houden met de veranderende patiëntbehoefte. Daarnaast ben ik van mening dat we digitale kansen moéten benutten om de zorg voor iedereen beschikbaar te houden.”
Welke voordelen gaat digitale zorg opleveren?
“Het biedt de mogelijkheid om beter in te spelen op de veranderende patiëntbehoefte. Zorg is minder plaats- en tijdgebonden en kan beter om de patiënt heen worden georganiseerd. Ook kan een patiënt op elk moment zijn informatie ophalen en hierdoor continu actief aan zijn gezondheid werken.” Als een patiënt gemakkelijk en snel toegang heeft tot goede informatie kan een patiënt meer regie nemen over zijn eigen zorg- en herstelproces. Wij zien dat dit de kwaliteit van de zorg dan ook ten goede komt. Als de kwaliteit van zorg verbetert doordat de patiënt meer regie krijgt, leidt dit tot gepaste zorg.” Vernieuwing en digitalisering zijn nodig om de zorg op langere termijn toegankelijk en betaalbaar te houden voor onze leden. Ook kunnen we hiermee de oplopende personeelstekorten en de toenemende zorgvraag oplossen. Om dit te bereiken moeten we de inhoud en organisatie van de zorg in beleid én praktijk duurzaam veranderen. Dit krijgen we alleen samen voor elkaar.
Wat zijn belangrijke operationele vraagstukken voor zorgverzekeraars bij de inzet van digitale of hybride zorg?
Het meest belangrijke vraagstuk is dat we onvoldoende scherp hebben waarom digitale zorg nu nog op kleine schaal geleverd wordt. Het lijkt alsof we het allemaal willen, maar het niet lukt. Als we nieuwe zorg willen gaan ontwerpen hebben we een visie nodig hoe die zorg beter geleverd kan worden. Die visie moeten we in afstemming met alle relevante stakeholders ontwerpen. Ik zie onze rol als verbinder in dit geheel. Ik denk hierbij aan een patiëntenpanel, zorgverleners, een leverancier van digitale zorg en VGZ. Vervolgens kunnen we deze visie onderzoeken in een pilot.
Behoefte vanuit patiënten aan digitale zorg
“Een ander vraagstuk is hoe we de behoeftes van patiënten, onze leden, in digitale zorg bedienen. De meeste van onze leden willen meer digitale zorg. Zij wachten op een goed aanbod. Een aantal fysiotherapeuten speelt daar al op in en is al volop aan het pionieren met digitale zorg. Maar er zijn ook zorgprofessionals die bij voorbaat tegen deze innovatie lijken te zijn. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat we de zorg ontwikkelen op een manier die leidt tot betere zorg tegen lagere kosten. Dat is de zinnige zorg gedachte. Digitale zorg speelt daar wat ons betreft een belangrijke rol in. Om digitale zorg te laten slagen, is het cruciaal dat zorgverleners hier zelf mee willen werken. Anders leidt het aanbod van digitale zorg niet tot betere zorg.”
“Healthtrain houdt bij de ontwikkeling van haar zorgapps de behoefte van patiënt én zorgverlener voor ogen”
Hoe kijkt VGZ naar MijnZorgApp van Healthtrain? Zijn ze op de goede weg om de patiënt te empoweren?
“De hele strategie en het bestaansrecht van Healthtrain is gebaseerd op de patiëntbehoefte. Centrale vraag hierin is hoe ze zowel de zorgprofessional als de patiënt digitaal kunnen ondersteunen. Mooi aspect hierin is dat er bijvoorbeeld informatie wordt gegeven op een manier waarmee de patiënt zelf aan de slag kan. Je kunt de patiënt in zijn kracht zetten door hem de regie te geven over zijn eigen zorgproces. Dat is een mooi uitgangspunt.”
“Een mooi voorbeeld in MijnZorgApp zijn de huiswerkoefeningen. We zien terug dat deze ondersteuning al heel goed werkt. Het is mooi als MijnZorgApp ook een rol kan gaan spelen in het oriëntatieproces van een patiënt. Dat wanneer iemand bijvoorbeeld in het weekend spontaan klachten krijgt, hij op dat moment al toegang heeft tot betrouwbare en kwalitatief goede informatie. En dat hij bijvoorbeeld via een chat 24/7 contact kan opnemen met een zorgverlener. Op deze manier kan een patiënt zelf al kijken wat hij kan doen en krijgt hij meteen meer grip op zijn gezondheid.”
Hybride vorm van zorg meest kansrijk
Hoe gaat de ontwikkeling van digitale zorg zijn?
“Hybride zorg lijkt het meest kansrijk, mede omdat dit aansluit op de behoefte van de patiënt. Digitaal waar het kan, fysiek als het nodig is. Het helpt als zorgprofessionals zelf goed in kaart brengen hoe zij idealiter de zorg ‘van de toekomst’ inrichten. Als je alleen maar blijft kijken naar het hier en nu, en hoe je op dit moment zorg verleent, dan loop je straks echt achter de feiten aan.
Via ‘good practices’ stimuleert VGZ innovatie
Hoe stimuleert VGZ praktijken om te werken met digitale oplossingen?
“We proberen de eerste lijn in bredere zin te stimuleren om digitale of hybride zorg aan te bieden en zich beter te organiseren door samen projecten en pilots aan te gaan. Bewezen voorbeelden van goede zorg, dit kan ook (deels) digitale zorg zijn, labelen wij als ‘good practice’. Vervolgens proberen wij dit op te schalen zodat andere zorgverleners ook met dit goede idee gaan werken. Er zijn meer voorwaarden die horen bij een good practice, zie onze website: http://cooperatievgz.nl
Een mooi voorbeeld van volledig digitale zorg is Join2Move
Join2Move is een project dat wij samen met HealthTrain, de Hogeschool Utrecht en Reumafonds Nederland hebben opgepakt. Bij dit project wordt artrosezorg geboden via een mobiele app. In deze app staat zelfmanagement van de patiënt centraal en wordt de patiënt in zijn kracht gezet. Het mooie van Join2Move is dat de zorg volledig digitaal is geleverd en de uitkomsten super positief zijn. De uitkomsten van Join2Move zijn ook wetenschappelijk onderzocht en gepubliceerd in een artikel.”
Digitalisering: zorgverleners denk mee over de kansen die dit biedt.
Welke tips heb je voor eerstelijns zorgprofessionals m.b.t. digitalisering van de zorg en het empoweren van patiënten?
“De belangrijkste tip is dat het belangrijk is voor de zorgprofessional dat je goed na moet denken waar je op de langere termijn naar toe wilt met jouw organisatie of praktijk. Die patiëntenrevolutie komt eraan. Dat is duidelijk. Patiënten hebben in toenemende mate de behoefte om zelf de regie te nemen. Om zelf aan de gang te gaan met hun gezondheid. Dat zien we in toenemende mate gebeuren. Ten tweede is digitale zorg ook een revolutie waar we als maatschappij middenin zitten. Dit biedt steeds meer mogelijkheden, in brede zin en ook in de zorg. Mijn oproep is dat je over de patiëntenrevolutie en digitale zorg nadenkt, want dan kun je er op tijd instappen. Zorg dat je het je niet laat overkomen; probeer mee te denken en te helpen en ga stap voor stap aan de slag met de digitale hulpmiddelen die passen bij jouw patiënten en jouw manier van werken.
Lees hier het HealthTrain e-magazine voor nog meer klantervaringen en tips & tricks.