Al jaren is Gerard Boschman, directeur van Intramed voorstander van digitalisering binnen de zorg. Hij geeft aan dat steeds meer klanten (deels) blended gaan werken en dat dit kan helpen om de kwaliteit van zorg ook in de toekomst te borgen. O.a. om deze reden biedt Intramed al verschillende online toepassingen en wordt er steeds steviger geïntegreerd met MijnZorgApp. De e-health oplossingen van Intramed en MijnZorgApp worden inmiddels door meer dan 40% van de fysiotherapiepraktijken gebruikt. Ook andere eerstelijns zorgverleners maken steeds actiever gebruik van de online mogelijkheden. Gerard: “Het doet me goed om te zien dat de zorgmarkt nu ook echt de noodzaak inziet van blended zorg.”
Toename in gebruik blended zorg
“We zien elk jaar een toename in het gebruik van onze e-health oplossingen, met een enorme toename in 2020. Niet alleen in het aantal unieke app gebruikers, maar ook in het gebruik per cliënt en professional. Er zijn al bijna een miljoen unieke cliënten geweest die via onze apps aan hun gezondheid hebben gewerkt. Dat is gigantisch. Cliënten vinden het steeds normaler.”
“Er bestaat steeds meer draagvlak voor blended zorg”
Ontlasten van de zorg
“Er is met blended care zoveel mogelijk om de zorg in de toekomst te ontlasten en te ontsluiten. De noodzaak om de druk op de zorg het hoofd te bieden wordt steeds breder gedragen. Als we de zorg betaalbaar willen houden dan moet er een beter evenwicht ontstaan tussen kosten en interventies. Maar liefst 15% van ons bruto nationaal product zit nu in de zorg. Onze economie kan niet voor het grootste deel uit het verlenen van zorg bestaan. Daar zit gewoon een grens aan. Het zou mooi zijn om de toename van 2020 vast te houden. De wetenschappelijke onderbouwingen met betrekking tot de effectiviteit van e-health en blended care stapelen zich op, waarbij het corona jaar ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Overheid en zorgverzekeraars ondersteunen het en alle technische mogelijkheden zijn er. Uiteraard zijn er nog genoeg obstakels te overwinnen. Daarom blijven we qua ontwikkeling stevig inzetten op digitalisering en zijn we hier ook steeds over in gesprek met klanten en partners.”
“Blended care biedt zowel administratieve als zorginhoudelijke voordelen”
Elke online afspraak scheelt een telefoontje
“Als we kijken naar de cijfers met betrekking tot het gebruik van onze online mogelijkheden vallen een aantal punten op. Het gebruik kan nog effectiever ingezet worden om de administratieve last in de praktijk te verlichten. Van de praktijken die Intramed i.c.m. MijnZorgApp gebruiken zien we bijvoorbeeld dat niet iedereen de agendafunctie gebruikt en openstelt voor online gebruik. Dat lijkt te komen door koudwatervrees. De voordelen om online een afspraak in te kunnen plannen zijn enorm, zowel voor de cliënt als voor de zorgprofessional. Afgelopen jaar zijn er zo’n 8500 afspraken verzet door een beperkt aantal praktijken en dat aantal zien we nu sterk toenemen. Als er een online mogelijkheid is om die afspraak te verzetten, scheelt dat elke keer een telefoontje. Voor kleinere praktijken die het moeten doen zonder ondersteuning aan de telefoon levert dit een specifiek voordeel op. Door het online verzetten hoeft de behandeling minder vaak onderbroken te worden om de telefoon op te nemen. Dat wordt bijzonder gewaardeerd door de cliënten.”
“Met MijnZorgApp blijf je baas over de eigen agenda”
Cliënt verwacht de service van online afspraken kunnen maken
“Online afspraken maken gaat in de zorg nog heel moeizaam. Ga maar eens na hoe lastig je via een online portaal een afspraak kunt maken in een ziekenhuis; dat lukt bijna niet. Dat geldt ook nog voor de eerstelijns zorg. Alle technische mogelijkheden zijn er, nu de adoptie nog. Sommige zorgprofessionals vinden het nog lastig omdat ze bang zijn dat ze geen baas meer zijn over hun eigen agenda. Dat is een misverstand. In MijnZorgApp is het zo ingericht dat je zelf kunt bepalen welke tijdsblokken online ingevuld kunnen worden en welke niet. Bovendien is het makkelijk om tussendoor tijden te blokkeren.”
“Het vergt natuurlijk wel wat flexibiliteit van de zorgprofessionals. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds ziet dat er ‘s morgens een uurtje is weggevallen en je ziet ‘s ochtends dat dat uurtje alweer is ‘geboekt’. Daar staat tegenover dat de opengevallen gaten in de agenda snel kunnen worden opgevuld, dat dit een telefoontje scheelt en dat de cliënt een hoge service ervaart. Deze voordelen gelden zowel voor de cliënt die de afspraak maakt, als voor de cliënt die op dat moment onder behandeling is en niet gestoord wordt tijdens de behandeling door binnenkomende telefoontjes.”
Blended care biedt ook zorginhoudelijke voordelen
“Het meeste van wat ik heb genoemd ligt op administratief vlak, maar zorginhoudelijk zijn er ook veel voordelen te benoemen. Blended zorg verlenen zie ik niet alleen als een app meegeven aan cliënten om zelfstandig huiswerkoefeningen te doen. In blended zorg zit veel meer verwevenheid tussen fysieke behandeling en online ondersteuning. Als een cliënt pas na drie weken weer een afspraak heeft, dan wil hij soms ook tussendoor kunnen terugvallen op een zorgprofessional met vragen of pijnklachten waar hij niet gerust op is. Dan kan de cliënt via de chatfunctie of videoconsult eenvoudig tussendoor contact leggen.”
Behandelvolume kan omhoog met blended care
“De zorgvraag wordt in de toekomst steeds groter. Een praktijk zou stil moeten staan bij wat het oplevert als een paar procent van de behandelingen omgezet kunnen worden in videoconsults. Een videoconsult kun je korter houden. Zet het in voor coaching, voortgangsgesprekken en behandelinformatie. Zorgprofessionals moeten echt in de toekomst uit een ander vaatje gaan tappen; niet door minder behandelingen uit te voeren maar door het juist te combineren met blended care trajecten, door andere en minder tijdsintensieve contactmomenten te creëren maar waarbij wel de kwaliteit gewaarborgd kan worden.”
“We blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek om kwaliteit te borgen”
Blended care is al bewezen succesvol bij een aantal aandoeningen
“Vanuit Intramed werken wij regelmatig samen met hogescholen en universiteiten aan wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit van blended care inzichtelijk maakt. Bij een aantal aandoeningen is inmiddels bewezen dat blended care net zo effectief is als een reguliere behandeling. Het onderzoek naar knie- en heupartrose bijvoorbeeld gaf bij de blended versie, waarin fysieke contacten worden afgewisseld met online begeleiding vanuit de app dezelfde behandeluitkomst als na alleen maar fysieke behandelingen. Die wetenschappelijke onderbouwing is nodig bij het verder laten landen van blended care. Dat moet nog breder en grootschaliger worden opgezet en de resultaten moeten openbaar gemaakt worden. Daar blijven wij dan ook zeker in investeren zodat we de kwaliteit van blended care verder kunnen blijven borgen.”
“Het koude water is inmiddels een warm bad”
Tips voor eerstelijns zorgprofessionals
“Elke zorgprofessional zou eens in de schoenen moeten gaan staan van zijn of haar cliënt. Of verplaats je eens in een ander domein van zorg. Wat verwacht jezelf van een zorgverlener. Wat vind jij normaal? Vraag je vervolgens af, bied ik dat wel aan?
We zitten met e-health en blended care niet meer in de pioniersfase. We zijn al halverwege de curve van het adoptiemodel van Rogers, zogezegd. De early adopters zijn geweest, we zitten in de volwassen fase. Meer dan de helft van de fysiotherapeuten biedt blended care al in enige vorm aan. Ook andere eerstelijns zorgorganisaties zijn steeds actiever. Een praktijk hoeft dus geen koudwatervrees meer te hebben. Verschillende applicaties hebben de kinderziektes inmiddels achter zich gelaten. Je stapt hierdoor als het ware in een warm bad. We weten dat cliënten het waarderen als ze met hun zorgprofessional kunnen videobellen, appen of online vragenlijsten in kunnen vullen zonder dat ze naar de praktijk hoeven te komen. Er zijn tenslotte al bijna een miljoen unieke cliënten die online iets regelen via Intramed en MijnZorgApp. Dat zegt genoeg.”
Lees hier het e-magazine E-HEALTH = HEALTH