Interview met Joost Wichers praktijkeigenaar van De Rooy Fysiotherapie
Vanaf het eerste uur werkt Joost Wichers, mede eigenaar van De Rooy Fysiotherapie in Winterswijk met MijnZorgApp. Joost: “Vanaf het moment dat de app op de markt kwam, zijn wij ermee gaan werken. Ik ben heel enthousiast over de afspraken functionaliteit én de mogelijkheid om ‘custom-made’ oefenprogramma’s aan onze cliënten mee te geven. Het past bij ons streven om mensen zo optimaal mogelijk te begeleiden en om de best mogelijke zorg te verlenen. Ik vind het horen bij de zorg van nu.”
“Ik vind blended care echt zorg van nu.”
Hoe pas je blended care toe?
“Inmiddels zijn wij met een team van tien fysiotherapeuten. Digitalisering staat bij ons hoog op de agenda. Juist omdat we al vanaf het begin met MijnZorgApp werken, zijn we gewend geraakt aan het toepassen van digitale hulpmiddelen bij onze behandelingen. Dit werpt zijn vruchten af. We werken met alle functionaliteiten van MijnZorgApp. Iedere therapeut heeft bij ons ook een eigen iPad. Als therapeut kun je meer maatwerk leveren en cliënten waarderen deze digitale vorm van begeleiding.”
“Uit studies weten we dat als je iets in de behandelkamer uitlegt er maar 15% van die informatie blijft hangen.”
Wat is het voordeel voor cliënten om blended te werken?
“Mensen zijn verschillend en dat zullen ze altijd blijven. Wat voor de één werkt, hoeft niet te gelden voor de ander. Dat geldt zowel voor de fysiotherapeut als voor de cliënt. Een groot deel van onze cliënten zijn mensen met aspecifieke gezondheidsklachten. Bij deze doelgroep werkt blended care heel goed. Uit studies weten we dat als je iets in de behandelkamer uitlegt er maar 15% van de informatie blijft hangen. De rest wordt vergeten. Daarom is herhaling heel belangrijk. Wat wij bijvoorbeeld doen is een zelfgemaakte informatievideo klaarzetten in MijnZorgApp. Deze geven wij na de eerste afspraak mee aan een cliënt. Hierdoor kan een cliënt de informatie thuis in alle rust nog eens opnieuw tot zich nemen. De partner van de cliënt kan eventueel ook meekijken en luisteren. Met onze informatie in MijnZorgApp kunnen wij onze cliënten bijvoorbeeld geruststellen over de klachten die ze ervaren. Een geruststelling waar mogelijk, vergroot de kans op een goede start van het behandeltraject. Door informatie te geven hoe cliënten het beste met hun klachten om kunnen gaan, krijgen ze er zelf meer controle over. En meer controle betekent veelal minder klachtenbeleving. Doordat cliënten de informatie onbeperkt kunnen herhalen, beklijft de informatie ook beter.”
Wat is je ervaring met het meegeven van oefeningen?
“Zelf ben ik erg enthousiast over de mogelijkheid om huiswerkoefeningen mee te kunnen geven aan mijn cliënten. Vaak weten cliënten als zij thuiskomen niet meer precies hoe de oefeningen goed uitgevoerd moeten worden. In MijnZorgApp zien onze cliënten precies wat geadviseerd wordt te doen, hoe lang de oefening duurt, of de oefening langzaam of snel uitgevoerd moet worden, hoe lang de pauzes mogen zijn tussen de setjes oefeningen en zelfs wat ze mogen voelen gedurende het uitvoeren van de oefeningen.”
“Oefeningen werken net als een medicijnen. Als een medicijn te laag gedoseerd is doet het te weinig, als het te hoog gedoseerd is ontstaan er bijwerkingen. Werken met cliënten is altijd maatwerk en dat kun je veel beter managen via MijnZorgApp.”
“Als ik de huiswerkoefeningen klaarzet kan ik er nog extra informatie bijzetten. Opbeurende persoonlijke opmerkingen, zoals succeswensen. Dit maakt het helemaal persoonlijk. Al met al vergroot je met MijnZorgApp de kans dat de informatie beklijft en dat de oefeningen trouw worden opgepakt. Onze cliënten ervaren het als heel prettig dat ze op deze manier bij de hand worden genomen. Daardoor is het resultaat van de therapie succesvoller en de klantbeleving beter. Dat is de meerwaarde.”
Hoe hebben jullie blended leren werken?
“Binnen onze praktijk hebben we veel aandacht voor digitalisering. Het blended leren werken kost eerst wat energie, maar dat is het zeker waard. In onze vergaderingen bespreken we altijd een ‘app van de maand’. De evaluatie van het werken met MijnZorgApp staat als vast onderwerp op de agenda. Het blended leren werken gaat niet vanzelf. Het is een kwestie van niet opgeven.”
Wordt er begeleiding vanuit HealthTrain geboden?
“Vanuit Healthtrain wordt er een goede begeleiding geboden. Daarnaast staan ze open voor nieuwe ideeën om MijnZorgApp nog beter in te laten spelen op de behoeftes van onze fysiotherapeuten en cliënten. We hebben bijvoorbeeld veel gehad aan de do’s en don’ts van Healthtrain met betrekking tot videobellen. We werken nu met een script voordat we een cliënt bellen. Een eenvoudige maar belangrijke tip was bijvoorbeeld hoe de camera op de goede hoogte in te stellen, zodat de cliënt niet in de neusgaten van de therapeut hoeft te kijken. Een onbenullig aspect waar je als fysiotherapeut niet automatisch aan denkt, maar die de kwaliteit van een videoconsult sterk negatief kan beïnvloeden. Binnenkort gaan we weer een HealthTrain e-learning volgen om onze basiskennis op te frissen.”
“Ik ben ervan overtuigd dat blended care een steeds prominentere plek gaat krijgen in de gezondheidszorg.”
Zou je MijnZorgApp aanbevelen om succesvol blended care toe te passen?
“Als ik kijk naar wat MijnZorgApp ons heeft gebracht zeg ik volmondig ja. Cliënten waarderen het enorm. Die voelen zich goed begeleid. MijnZorgApp kun je zo inrichten dat het als het ware een verlengstuk van jouw behandelkamer wordt. En dat niet alleen, het heeft mij zelfs de mogelijkheid geboden om cliënten, uit een ander deel van Nederland, op afstand, met succes te begeleiden via beeldbellen. De ervaring van een cliënt kun je lezen op onze website www.derooyfysio.nl. Ik ben ervan overtuigd dat blended care een steeds prominentere plek gaat krijgen in de gezondheidszorg en dat MijnZorgApp helemaal past bij de zorg van nu.”
Lees hier het HealthTrain e-magazine voor nog meer klantervaringen en tips & tricks.