Thijs Pijpers, handtherapeut bij Xpert Handtherapie in Eindhoven, is een groot voorstander van blended werken. Hij maakt veelvuldig gebruik van MijnZorgApp binnen zijn behandeltrajecten. Voor het HealthTrain e-magazine hebben wij hem gevraagd naar zijn ervaringen.
Thijs: “Als ik in een notendop de voordelen van MijnZorgApp zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat het een hele grote hulp is als afsprakenplanner. Daarnaast is het super duidelijk voor cliënten om oefeningen te kunnen doen; de oefeningen worden veel beter en duidelijker uitgelegd dan op een papiertje. Bovendien is de therapietrouw van de cliënt groter en de uitvoering van de oefeningen gaat beter zodat in mijn ogen cliënten beter en sneller geholpen zijn.”
“cliënten zijn beter en sneller geholpen met MijnZorgApp”
Vijf tot zes keer per dag oefeningen doen
“Als handfysiotherapeut zie ik veel verschillende cliënten en ook de behandeltrajecten verschillen per aandoening. Er zijn conservatieve behandeltrajecten zoals bij artrose, peesontstekingen of polsinstabiliteit en er zijn postoperatieve behandeltrajecten, zoals een triggerfinger, carpaal tunnelsyndroom of operatie na een trauma. Wat bij elk behandeltraject terugkomt zijn oefeningen. De meeste van onze cliënten moeten zo’n vijf tot zes keer per dag bepaalde oefeningen doen en dit gedurende een lange periode. Wij zien ook ernstige aandoeningen, waarbij een revalidatietraject vaak maanden duurt. Het is dan heel mooi dat cliënten ook thuis op een verantwoorde manier hun oefeningen kunnen uitvoeren.”
Hoe gaat het blended werken?
“Bij de intake wordt het probleem gedefinieerd en stellen we samen met de cliënt en vaak in samenspraak met de chirurgen een behandelplan op. Vervolgens plannen we de afspraken in via MijnZorgApp. We zien een cliënt wekelijks of tweewekelijks voor een behandeling in onze praktijk. Ik geef bij elke cliënt aan dat er ook online behandeling mogelijk is. Zeker als iemand ver weg woont of meer moeite heeft om naar de praktijk te komen, bied ik de mogelijkheid aan van videoconsults en huiswerkoefeningen via MijnZorgApp. De keuze laat ik bij de cliënt.”
Gebruik van MijnZorgApp
“Tijdens de behandeling in de praktijk neem ik samen met de cliënt alle oefeningen door en doe ik de oefeningen voor. Ik bekijk hoe mijn cliënt het doet en corrigeer waar nodig. Vervolgens meld ik mijn cliënt aan in de oefenomgeving van de app. De cliënt krijgt een reminder wanneer hij thuis moet oefenen. Het grote voordeel hiervan is dat mensen meer therapietrouw zijn. Ik krijg steeds minder mensen in de praktijk terug, die zeggen dat ze de oefeningen niet hebben gedaan omdat het er bij ingeschoten is of omdat ze het papiertje met de oefeningen kwijtgeraakt zijn. Onze telefoon vergeten we niet. Cliënten worden nu via de app veel meer getriggerd om de oefeningen uit te voeren.”
“De cliënt kan op vakantie en via beeldbellen verder met zijn behandeltraject”
Beeldbellen in een afgeschermde omgeving
“Ik heb nu wekelijks één tot twee videoconsults. In corona tijd was dat een stuk meer, maar ik blijf het wel actief toepassen. Er zijn meerdere platformen waarmee we kunnen videobellen met onze cliënten. We zijn er mede zo enthousiast over omdat het cliëntcontact in een afgeschermde omgeving plaatsvindt. Zorgverleners staan doorgaans niet zo te springen om via bijvoorbeeld WhatsApp hun privé telefoonnummer vrij te geven. Met MijnZorgApp hoeft dat dus ook niet.”
Continuïteit in behandelingen
“Binnen revalidatietrajecten is het heel belangrijk dat er continuïteit is in de behandeling. Soms kunnen mensen niet naar de praktijk komen voor hun afspraak in verband met werkverplichtingen, ziekte of vakantie. Ze zijn dan heel blij dat het toch door kan gaan via beeldbellen. Zo kunnen we toch doorgaan met het behandeltraject.”
Feedback van cliënten
“Bijna alle cliënten laten zich heel positief uit over MijnZorgApp en de combinatie tussen fysieke en online zorg. Ze geven vooral aan dat ze het prettig vinden dat ze de reminders krijgen voor de oefeningen. Ook de reminders voor de afspraken zijn handig. Ik heb hierdoor bijna geen no-shows meer. Daarnaast zie ik ook in één oogopslag welke afspraken ik allemaal heb staan. Tevens krijg ik veel positieve reacties op de oefeningen op video. Op een foto of tekening is het soms niet goed te zien, dat gaat met een filmpje veel beter.”
“ Ik heb bijna geen no-shows meer, door automatische afspraken herinneringen.”
Implementatie in de praktijk
“Binnen onze praktijk is het blended werken nog niet 100% geïntegreerd in ieders behandelmethode. Ik ben binnen onze vestiging degene die mijn collega’s ondersteunt. Dit doe ik door de voordelen te laten zien, feedback van mijn cliënten te delen en mijn collega’s aan te sporen om de app meer te gaan gebruiken. We hebben intervisie momenten waarin ik mijn collega’s daadwerkelijk laat zien hoe het werkt. Een veelgehoord excuus is dat mijn collega’s omkomen in het werk en geen tijd hebben om iets nieuws te implementeren in hun bestaande behandelmethode. Echter, als het eenmaal in je systeem zit, dan is het een fluitje van een cent. Bovendien heeft HealthTrain nu ook een online cursus ontwikkeld om therapeuten te helpen. Ik ga deze zelf ook nog volgen.”
Tips om te beginnen met blended werken
“Het is een kwestie van doen. Gooi gewoon de oude oefenvellen in de prullenbak, zodat je de app wel moet gebruiken. Je ziet dan hoe simpel het is. Je wilt dan niet meer terug naar de oude manier, daar ben ik van overtuigd. Het argument dat je oudere cliënten hebt die er niet mee kunnen werken, gaat niet op. Er zijn nog maar heel weinig mensen die niet digitaal vaardig zijn op enkele uitzonderingen na. Kijkend over tien jaar, dan is iedereen digitaal vaardig en is alles nog meer gedigitaliseerd. We kunnen als zorgverlener gewoonweg niet achterblijven.”
Lees hier het HealthTrain e-magazine voor nog meer klantervaringen en tips & tricks.