MijnZorgApp is inmiddels 1,2 miljoen keer gedownload en wordt actief gebruikt. Daar kunnen wij uit concluderen dat veel cliënten open staan voor blended zorg. Dit komt ook duidelijk naar voren uit de ervaringsverhalen van cliënten in de laatste editie van het HealthTrain e-magazine. Healthtrain houdt bij alle gebruikers de vinger aan de pols en inventariseert zoveel mogelijk ervaringen over het gebruik. Zo was het videobellen tijdens de eerste corona-golf heel populair, daarna is dat aanzienlijk minder geworden. Dit terwijl onderzoek erop wijst dat beeldbellen even effectief kan zijn als face-to-face zorgverlening. Daarom hebben wij enkele tips uit de praktijk verzameld, zodat jij de beeldbelfunctie van MijnZorgApp effectiever in kan zetten binnen jouw behandelstrategie.
De voordelen van beeldbellen
Tijdens corona was beeldbellen een uitkomst omdat je zorg op afstand aan kon bieden waardoor de zorg niet stil kwam te liggen. Maar er zijn nog andere voordelen aan verbonden. Deze zijn gericht op hele praktische zaken, zoals gemak, tijdsbesparing, geen reistijd en flexibiliteit voor de cliënt. In sommige beroepen is het beeldbellen zeer waardevol gebleken ter aanvulling op de behandeling. Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en logopedisten die regelmatig beeldbellen zijn er doorgaans enthousiast over. Het geeft namelijk inzicht in de thuissituatie van de cliënt en stelt hen in staat de omgeving van cliënten bij de behandeling te betrekken. Veel zorgverleners en cliënten hebben ervaren dat blended zorg heel snel went en dat het ongemakkelijke gevoel van een eerste keer beeldbellen met de therapeut al snel verdwijnt. Cliënten voelen zich bovendien vaak meer op hun gemak doordat ze in hun eigen omgeving zijn. Ze gedragen zich daardoor natuurlijker.
Maar hoe zet je het nu het beste in om van die voordelen te kunnen profiteren? We geven je een paar praktische tips mee.
# Tip 1. Maak duidelijke afspraken met jouw cliënt over beeldbellen
Als jouw cliënt het ziet zitten om blended zorg te ontvangen en om bepaalde oefeningen of consulten via beeldbellen te laten plaatsvinden, dan maak je daar duidelijke afspraken over. Bespreek met jouw cliënt wat het doel is van het videoconsult, vertel hoe lang het beeldbelgesprek duurt en spreek allebei jullie verwachtingen uit. Bespreek ook gelijk de randvoorwaarden. Wat doe je bijvoorbeeld als de techniek je in de steek laat of de deurbel gaat. Besteed ook extra aandacht aan het privacy aspect. Vertel dat de verbinding veilig is en benadruk dat er niemand kan meeluisteren.
# Tip 2. Maak een handleiding voor jouw cliënt over beeldbellen
Als jouw cliënt weinig tot geen ervaring heeft met beeldbellen, dan is het handig om een lijstje met aandachtspunten mee te geven ter voorbereiding op het eerste beeldbelgesprek.
Hierbij kun je denken aan tips die zich richten op het praktische gebruik, zoals
- Test je Wifiverbinding of netwerkverbinding en zorg dat je laptop met stroom verbonden is. Dat geeft een beter beeld;
- Zorg voor een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten en waar je privacy hebt;
- Zet tijdens het beeldbellen je telefoon op vliegtuigstand, zodat je geen meldingen binnen krijgt;
- Zorg dat de camera op ooghoogte staat en dat dus niet de binnenkant van je neusgaten te zien zijn. Leg eventueel een stapel boeken onder de computer of je tablet;
- Ga met je gezicht naar een raam toe zitten, zodat de lichtinval goed is en er geen rare schaduwen op je gezicht vallen;
# Tip 3. Blijf online net zo professioneel als in de spreekkamer
Nog enkele tips uit de praktijk voor jou als zorgverlener
- Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd en rustig is.
- Wees op tijd bij je beeldbelafspraak. Zo voorkom je eventuele onduidelijkheid bij de cliënt.
- Is jouw cliënt wat ouder en niet gewend om te beeldbellen, start het videogesprek dan bijvoorbeeld door eerst te zwaaien, en ‘hallo’ en de naam van de ander te zeggen voordat je het hele gesprek opstart. Dan kan zij/hij eerst even wennen hoe het beeldbellen precies werkt.
- Neem de regie in het beeldbelgesprek. Om het als volwaardig begeleidingsmoment in te kunnen zetten is het wel van belang dat de cliënt het niet als een vrijblijvend kletspraatje kan zien.
- Stel samen het gespreksdoel vast. Baken dit ook af. Wees kort en doelgericht. Het medium leent zich niet voor heel langdurige gesprekken. Een half uur beeldbellen is de max.
- Als je aantekeningen maakt tijdens het beeldbellen, vertel dat aan de cliënt zodat hij/zij weet waarom je af en toe wegkijkt.
- Let goed op dat je het gesprek afsluit met de rode knop i.v.m. privacy van eventuele volgende live gesprekken.
- Las korte pauzes in tussen de verschillende beeldbelcontacten door.
# Tip 4: Zorg voor een goede planning.
Om het beeldbellen effectief in te zetten zodat het tijd en kosten bespaart, moet je er wel voor kiezen om daadwerkelijk face-to-face contactmomenten te vervangen. Als je het ‘erbij’ gaat doen, is het juist tijdrovender. Zorg dus voor een effectieve planning, waardoor je werkelijk tijd overhoudt. Een tip is om een x aantal beeldbelcontacten per dag te clusteren en in te plannen in je agenda. Reserveer bijvoorbeeld één ochtend of middag voor het beeldbellen. Door hier blokken van te maken kun je hele uren besparen. Uiteraard breng je dan ook het aantal geplande face-to-face contactmomenten terug voor de cliënten waarmee je hebt gebeeldbeld.
Wil je nog meer tips over beeldbellen of meer weten over online zorg verlenen? Healthtrain heeft de e-learning Praktijk Online ontwikkeld. In deze geaccrediteerde e-learning leer je als therapeut en als team hoe je online, de juiste zorg en begeleiding kunt bieden aan jouw cliënten.